Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jako Plzeňák Vás mohu do exotických krajů poučit, že Škodovka nebyla bombardována kvůli ukrytí němců, ale jelikož do poslední chvíle chrlila zbraně pro armádu u které se čekala třeba sveřepá obrana Alpské pevnosti.Když tak bezostyšně lžete přijeďte mi to sem říct do očí.České obyvatelstvo bylo dokonce dvě hodiny před náletem varováno, takže nálet sám v objektu těžko mohl nějaké ukrývající se jednotky překvapit.Drzost lží takovýchto blogů mě vždy dokáže překvapit...

18 2
možnosti

Bombardování z konce válku už velký smysl a efektivitu nemělo, tady v Ústí nad Labem akorát lehla polovina centra města, které už do původní, nebo alespoň vzdáleně podoby nikdy dostavěno nebylo. Původně zamýšlený cíl, tedy vlakové nádraží seřadiště, tam dokázali Němci provoz vždy rychle obnovit.

1 9
možnosti
LK

Prosím pěkně Habsburgové nevymřeli. Je to poměrně rozvětvený rod s přímými mužskými potomky posledního císaře.

13 0
možnosti
Foto

Pane Kolačkovský, nesnažte se o něco, co onehdá nabízel panu Okamurovi historik Stehlík...jste laskavý:))

7 1
možnosti
Foto

Váš výklad dějin je poměrně svérázný. Je to dáno tím, že již dlouho žijete mimo ČR či jiným faktorem?

Němci za války se chovali jako bestie, to nikdo nepopírá. Titíž Němci se však po válce mnohokrát omluvili za zvěrstva. Po 1989 došlo k usmíření (jediné možné řešení, neboť plivat jeden na druhého je jaksi málo konstruktivní).

Rusové sice naši vlast vyklidili od Němců, nicméně se chovali na našem území jako v zemi, kterou dobyli. Jen díky jim nastal rok 1948 a následných 41 let bezčasí (s výjimkou 1968. který se jim na chvíli vymkl z rukou, aby nám posléze dali jasně na vědomí, co pro ně jsme). A dodnes se chovají, jako by jim to území bylo odňato z jejich sféry.

Spolupráce dvou zemí není založena na dominanci jedné a podřízení se druhé. Máme nyní zářný vzor v Číně, a pamatujeme na Rusy.

Mějte hezký den a předtím, než se pustíte do dějepravy, tak mrkněte do odpovídající literatury a nenechte se omámit svými dojmy.

20 2
možnosti
Foto

Skutečně v r. 1968 se jim něco vymklo z rukou? Když už, tak o něco dříve, v r. 1967 bylo schváleno konání voleb na jaře r. 1968 podle nových pravidel ve vícemandátových obvodech, což vylučovalo pouhé vhození jednotné kandidátní listiny do urny.

A co udělaly progresivní síly na jaře 1968. Formálně volby odložily. Moc chytré. Myslím, že konzervativní síly to zcela uvítaly. Hanzelka dostal tři hlasy poslanců parlamentu ve volbách do ČNR.

0 3
možnosti
KT

Autor je s pouhými 22 články, víceméně monotématickými, VIP autorem.

To trochu nabourává nářky pana Petříka nad zaujatostí zdejších adminů vůči všem pisatelům Pravdy, včetně jeho.

11 2
možnosti
Foto

No on jich určitě napsal víc, mám ho zasunutého jako hrdinného obránce před muslimy.Válka s půlměsícem mu neklapla, tak se asi vrhl na nová neoraná pole, bohužel...

4 1
možnosti
SB

Patřím k lidem, kteří například ve sportu vždy fandí proti ruským sportovcům. Když hrají proti například Alžírsku, fandím Alžírsku, když proti Mexiku, fandím Mexiku a když proti Srí Lance, fandím prostě Srílančanům.

Přesto vám dávám do značné míry za pravdu.

Stejně jako v letech 1648 při Vestfálském míru, jako v roce 1938 při Mnichovské dohodě, tak i v roce 1945 jsme byli jen kartou ve hře velmocí.

Tak to bylo, je a bude. Nyní jsme zakotveni v západních strukturách, kam nás přibrali ne kvůli našim krásným očím, nýbrž v rámci obvyklé velmocenské politiky. Využili slabosti Ruska, aby si rozšířili svou sféru vlivu. Pro nás to je stále ještě výhodné (pro budoucnost si tím nejsem jist - viz islamizace západní Evropy, ale hovořím o současnosti) a stále ještě můžeme děkovat Bohu, že tomu tak v roce 1989 bylo, avšak i za tím, co je výhodné, může být čistý velmocenský kalkul někoho jiného. A také že za tím ten velmocenský kalkul je.

5 2
možnosti

Spíše to byl ekonomický kalkul, zahrnout zdejší nenasycené trhy zbožím a za hubičku naopak získat statky (část z nich paradoxně opět vlastní Rusové).

0 0
možnosti
JB

J64i10r45i 42B57o12r

22. 10. 2019 9:43

Neučil jste dějepis ve VUMLu?;-D

17 7
možnosti
Foto

pan Ládík Větvička říká, že neučil:)) a to je chytrý chlap s pamatovákem a své učitele si s úctou pamatuje...tak tady jste asi pane Bore holt vedle:))

1 0
možnosti
Foto

8-ovelice osobitý výklad dějin a událostí

17 2
možnosti
JS

Ono nejde ani tak o to, který národ máme či nemáme rádi s ohledem na jeho historické aktivity, jako spíš o to, z kterého národa máme obavy s ohledem na jeho současné aktivity. A u Ruska vidíme, co teď nedávno provádělo s Krymem, s Gruzií, s (východní) Ukrajinou, tedy se se svrchovanými státy. Dělá něco podobného Německo? Navíc si myslím, že nejde ani tolik o osobu Putina, či kohokoliv jiného v čele Ruska, ale o myšlení Rusů. A z průzkumů v roce 2017 vyplynulo, že za největší osobnost Rusové považují Stalina. Za ním následovali pánové v pořadí Putin, Puškin, Lenin, car Petr Veliký. Tedy kromě Puškina samí stavitelé velké ruské (resp. sovětské) říše. Viz https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/stalina-povazuji-rusove-za-nejvetsi-historickou-postavu-40037935. Čili obavy z takovéhle země jsou podle mě zcela na místě.

11 1
možnosti
Foto

Říkejte si Je to strašidlo, je to strašidlo. Jak nás může ohrožovat stát, který má takový podíl na světovém produktu jako Itálie.

1) Krym chtěl k Rusku, stejně tak jako východní Ukrjaina. Z Majdanu vyřazoval strach, 2) Gruzie zaútočila na Rusko.

2 8
možnosti
Foto

Když jsme byli pod Habsburky, staly jsme průmyslovou zemí většina divadel, železničních tratí, silničních sítí, měst byla postavena v této době. Když jsme byli gubernií SSSR, stali jsme se rozvojovou zemí.

22 3
možnosti
Foto

Jak uvádí Štrougal a jiní, čtyři pětiny výrobních fondů bylo pořízeno v éře socialismu. A pokud hodnotíte jejich strukturu dle stáří základních prostředků, tak zhruba toliko jedna jejich desetina používána v r. 1980 byla pořízena před r. 1945.

A který rozvojový stát tehdy zvládl výrobu umělých diamantů a provozování atomových elektráren?

0 2
možnosti
JN

J48o15s98e98f 74N70i43k65l

22. 10. 2019 8:41

..."Svoboda přijde z východu"...

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 38775x
Stále ještě optimista. Někdy se ale divím, že ještě jsem.